BAZA ZNANJA-šta-je-ssl-certifikat

Sve više firmi ili preduzeća, koja se bave prodajom svojih proizvoda i usluga, odlučuju trgovinu proširiti  ONLINE, tj.putem internet trgovina. Takva vrsta prodaje, s razvojem tehnologija, svakim danom postaje sve popularnija.Ali potrošači su u strahu od internet trgovine jer sve češće čuju kako se neko ”opekao” kada je kupovao online. To znači da njegova narudžba nikada nije stigla na adresu, uzeto mu je više novca nego što je pisalo, ili još gore, ukradeni su mu podaci koji su kasnije zloupotrebljeni.Kako bi se takvi slučajevi izbjegli, nastao je SSL certifikat koji omogućava podizanje internet sigurnosti na viši nivo.

ŠTA JE ZAPRAVO SSL CERTIFIKAT?

Secure Sockets Layer ili SSL je naziv za kriptovanje, odnosno šifriranje podataka iz čitljivog teksta u kodirani tekst koji je čitljiv samo onima koji imaju ključ za dekodiranje tih podataka, a omogućava sigurnu komunikaciju kroz računarske mreže. Drugim riječima, ako je vaša stranica zaštićena SSL-om, oni koji bi pokušavali ukrasti podatke s nje ne bi mogli jer bez ključa ne mogu dešifrirati značenje podataka.

SSL omogućuje sigurno slanje povjerljivih podataka putem interneta jer se podaci nakon unosa prvo šifriraju, a zatim šalju dalje. Tu dolazimo do onog glavnog djela SSL-a, a to je da štiti povjerljive lične i financijske podatke korisnika.

KAKO PREPOZNATI IMA LI POSJEĆENA STRANICA SSL CERTIFIKAT?

Internet stranice koje su zaštićene SSL certifikatom započinju izrazom https, umjesto http, u kojem s označava secure, odnosno sigurno. Stranice koje počinju s http se smatraju nedovoljno sigurnima jer preko njih napadači mogu dobiti pristup povjerljivim podacima, kao i online računima koje korisnik internet stranice ima. Takođe, posjedovanje SSL-a se može prepoznati i po tome da pored adrese internet stranice stoji mala ikona zelenog katanca koji označava da je stranica sigurna i da posjeduje ssl certifikat.

Ako ukucate na Google Chrome bilo koju stranicu koja ne posjeduje certifikat chrome će vas obavjestiti o tome čak i ako stranica nema uopšte opciju za kupovinu,ili ako nije web prodavnica.Upozorenje služi da vas obavjesti da na tu stranicu ne unosite lične podatke jer mogu biti zloupotrebljeni.

ovako to izgleda

DA KORISNICIMA BUDE JASNIJE NA GOOGLE CHROME TO IZGLEDA OVAKO

BEZ ssl certifikata
SA ssl certifikatom

ZA SVA DODATNA PITANJA STOJIMO VAM NA RASPOLAGANJU