SEO optimizacija

Živimo u vremenu računara i mobilnih telefona, što što je doprinijelo da više od 50 % stanovništva u regionu i 90% u svijetu svoje istraživanje o proizvodu ili usluzi započinje pretragom na internetu. Iako danas postoje brojni pretraživači, većina posjetilaca koristi Google kao osnovu za informacije o Vama ili Vašem poslovanju. SEO optimizacija odnosi se na pozicioniranje web stranica na internet pretraživačima koje su važan i kvalitetan izvor posjetioca.

Nekada je bilo dovoljno jednostavnim ubacivanjem ključnih riječi (keywords) zadovoljiti i pretraživače i ljude da vas lako i brzo pronađu na internetu. Danas je konkurencija puno veća, a Google, s druge strane, nastoji da svojim korisnicima obezbijedi najkvalitetnije informacije za oblasti koje pretražuju.

Sama kampanja SEO optimizacije se najčešće sastoji od on – site SEO optimizacije koja se radi na veb stranici koja se optimizuje i uključuje kodiranje, tagove, tehničke elemente na stranicama i fajlovima koji utiču na faktore rangiranja. Stručnjaci navode na rangiranje utiču i raspored i izbor elemenata na veb stranici, broj fotografija, tekstova, video materijala, kao i njihov međusobni i frekvencija dodavanja sadržaja.
Off-site SEO se odnosi na sve što je vezano za Vaš sajt a nije na Vašem serveru. Linkovi sa drugih sajtova, pominjanje brenda ili adrese sajta, aktivnosti na društvenim mrežama, veze sa drugim sajtovima itd.
Pored toga, značajne su i različite tehnike jednostavnog i povoljnog objavljivanja i distribucije kvalitetnih sadržaja putem kreiranja sopstvenih online medija.

Pretraživači često mijenjaju način rada, tj. prilagođavaju svoje algoritme na drugi način. Ako pravovremeno ne reagujete, čak i male razlike u algoritmima mogu spustiti Vaš trenutni rejting za stotine mjesta.

Šta se sve radi u okviru SEO kampanje :

  • Optimizacija sajta po ključnim rečima za vaš posao
  • Optimizacija linkova i fotografija
  • Prijava sajta na internet pretraživače
  • Google oglašavanje
  • Analiza posećenosti sajta